Уље  сибирског  кедра








Сибирски кедар је симбол снаге, дуговечности, здравља и отпорности.

Сви који  су читали књиге упознати су  са значајем и високим  нутритивним вредностима уља кедровог  ораха, о којима  је Анастасија детаљно говорила.
У даљем  тексту  смо приредили  за  вас врло детаљан опис састава овог лековитог  уља, како би сте имали  што бољи увид у његову готово непргледну врдност у очувању здравља, и подржавању свих процеса у људском организму.

Кедрово  уље (хладно цеђено), справљано по старој методологији и принципима, о којима  је Анастасија  такође опширно  говорила, данас  се справља у Сибиру, у мануфактури  Владимира Мегреа, одакле  га ми директо добављамо и пласирамо на нашем  тржишту. Ускоро ћемо имати у понуди нове  количине  свежег  кедровог  улља и још неколико занимњивих  кервоих производа, које ћете моћи овде да поручите , а ми ћемо вам  сипоручити на кућну  адресу ма где  се налазите.











Сибирске  кедрове шуме имају своју посебну  микроклиму.
То је својеврсна фабрика кисеоника, натопљена негативним јонима и фитоцидама, идеално окружење за здрав живот и одмор човека. У таквој шуми на 1м³ просечно се садржи 200-300 микроба ћелија, тако што фитонциди кедра дају изражено антимикробно дејство у односу са бактеријама.
Ваздух кедрове шуме сматра се практично стерилним, по медицинским нормама чак и у операционим салама дозвољава се 500-1000 непатогених микроба.
Ова биљка је врло цењена у Русији, а њена својства су јединствена, будући да штити и помаже за лечење организма од многих болести. Руски научници препроручују да га у исхрану укључе буквално сви!

Кедров орах спада у високосварљиве биолошки вредне протеине, састављене од деветнаест амино-киселина, од којих је већина суштински незамењива, као и полинезасићених масних киселина (до 70% линолне киселине – омега 6, до 25% линолинске киселине – омега 3, до 15% олеинске киселине – омега 9).

У саставу кедровог ораха налазе се витамини А, Д, Е, група Б-витамина (Б1, Б2, Б3,). Природни је концетрат витамина Ф – есенцијалне масне киселине. Богат је макроелементима и микроелементима  (магнезијум, калцијум, калијум, бакар, силицијум, манган, фосфор, молибнден, никл, јод, као и титан, кобалтм сребро и баријум). Такође, природни је концентрат витамина Ф, есенцијалне масне киселине. Невероватан склоп, који само природа може изнедрити.

Постоје два начина добијања кедровог уља: топлим и хладним пресовањем кедрових орашчића. Топлим пресовањем се међутим губе важни витамини, минерали и корисне особине које уље може да поседује.

Хладним пресовањем се добија хладно цеђено, нерафинисано кедрово уље, код којег су сва карактеристична својства сачувана.

Укус кедровог уља је пријатан, боја је светло-жута или златно-ћилибарска, арома слојевита и изузетно  занимљива.


Особине кедровог уља


Кедрово уље је богат извор витамина А,Д,Е и Б групе (Б1,Б2,Б3)

Витамин А – витамин раста и развоја; битан за епиелизацију коже и слузокоже, важан за одбрану од очних болести и болести коже, као и за одржавање имунитета.
Витамин Б1 (тиамин), учествује у метаболизму угљених хидрата и масти, неопходан је и за нормално вункционисање нервног система
Витамин Б2 (рибофлавин), учествује у стварању енергије из протеина, масти и угљених хидрата, неопходан је за изградњу везивних ткива и нормално функционисање нервног система, јетре, кардиоваксуларног система.
Витамин Б3 (ниацин), важан за синтезу аминокиселина, учествује у метаболизму, повољно делује на кардиоваскуларни систем, на функције органа за варење.
Витамин Е (токоферол), један од најбитнијих антиоксиданаса у организму, тј.штити ћелије од оштећења слободним радикалима,спречава оксидацију масти и оштећење крвних судова, спечава уградњу холестерола у артеријски плак и тако сперчава развој обољења срца и крвних судова. Битан је за нормално функционисање полних и других ендокриних жлезда.
Кедрово уље садржи пет пута више Витамина Е него маслиново уље.

Уље кедра природни је концентрат витамина Ф.

Витамин Ф су есенцијалне масне киселине: линолна (омега-6), линолеинска (омега-3) и арахидонска киселина (омега-6).

У кедровом уљу има и до три пута више ових масних киселина него у маслиновом уљу и риби. Садржи и омега-9 (олеинску) масну киселину, која није есенцијална.

Људско тело може синтетисати све масне киселине које су потребне за раст и развој осим ове три. Називамо их есенцијалним јер су врло важне за наш организам и морамо их уносити храном у организам.


Незасићене масне киселине


-помажу у транспорту кисеоника и калцијума у ћелије;
-имају функцију у одржавању масноће коже, па недостатак доводи до поремећаја у саставу коже и последично до акни, црвенила, перутања, свраба коже;
-помажу и у мршављењу, тако што сагоревају засићене масноће;
-помажу у спречавању таложења холестерола у артеријама, сузбијају обољења срца и доприносе здрављу коже и косе, смањењу шећера у крви;
- јачају имунитет, утичу на правилну расподелу масти у унутрашњим органима;
-регулишу оксидационе процесе, подржавају нормалне жлездане активности, као и стварање зглобне течности, смањење холестерола и др.

Да би се ове есенцијалне масне киселине сачувале потребно је вршити хладно цеђење уља, што је и главни поступак у добијању уља кедровог ораха.

Кедрово уље садржи 19 есенцијалних аминокиселина.

Садржи 19 есенцијалних аминокиселина (око 70% аминокиселина су незаменљиве, што указује на високу биолошку вредност уља: триптофан, леуцин, изолеуцин, валин, лизин, метионин, хистидин, пролин, серин, глицин, аланин, фенилаланин, аспарагинска, глутаминска киселина, цистин, цистеин, тирозин. Аминокиселине учествују у формирању пептидних веза.

Протеини кедрових ораха у односу на протеине других производа разликују се вишим садржајем лизина (до 12,4г/100г протеин), метионина (до 5,6 г. / 100 г протеин) и триптофана (3,4 г / 100 г протеина) – највише дефицитарних аминокиселина које обично ограничавају биолошку вредност протеина у саставу производа.

Уље кедровог ораха има висок садржај протеина – до 44%, тј. око 12 пута више него у пилећем месу.

Природни протеин кедрових ораха је идеално избалансиран и по саставу је близак протеинима ткива човека па се у организму ресорбује и до 99%!

Уље кедровог ораха је стога и важна протеинска храна.

Уље кедра садржи микро и макроелементе, неопходне у функцијама свих наших ткива и органа, и биохемијски процеса који се одвијају у њима.

Бакар– учествује у раду мозга и стварању еритроцита
Магнезијум – неопходан за правилану структуру костију, за нормално функционисање мишића, и рад  срца
Манган– неопходан за хрскавицу, учествује у метаболизму масти и глукозе, учествује у репродукцији
Силицијум – битан за изградњу костију, као и за еластичност ткива
Ванадијум – учествује у метаболизму масти и глукозе, спречава синтезу холестерола, учесвује у раду ензима
Калијум – битан за рад срца и мишића, учествује у одржавању хомеостазе у организму
Фосфор – битан за формирање костију и зуба, учествује у раду мишића и нервног система
Калцијум – главна компонента костију и зуба, учествује у коагулацији крви, битан за рад срца, мишићног и нервног система
Молибден – учествује у метаболизму глукозе и масти, а помаже у спречавању анемије
Никл – недостатак доводи до застоја у расту, промене у метаболизму масти и глукозе, доводи до слабије ресорпције гвождја
Јод – неопходан за нормално функциоисање штитне жлезде
Калај – недостатак доводи до успорења раста
Бор – недостатак доводи до слабљења можданих функција
Цинк – неопходан за обнављање ткива, за нормалан раст и функцију коштано-мишићног система, помаже и нормалну функцију простате
Гвождје – неопходан за синтезу хемоглобина и стварање еритроцита

Саржи још и баријум, титан, јодиде, натријум, сребро, алуминијум, кобалт.

Уље кедровог ораха садржи следеће шећере:
глукозу, фруктозу, сахарозу, скроб, целулозу, декстрозу.


Како кедрово уље делује на организам човека?


Уље кедровог ораха садржи незасићених масних киселина омега-3 и омега-6 три пута више него што је концетрисано у маслиновом и рибљем уљу. Ове киселине уклањају токсине и тешке метале из нашег тела и стимулишу рад хрскавице, кости и везивног ткива, тако да је кедрово уље непроценљиво за особе које живе у еколошки опасним окружењима.
Такође у овој драгоценој супстанци има пет пута више витамина Е него у маслиновом уљу.
Витамин Е као снажан антиоксиданс јача крвне судове и спречава стварање крвних угрушака. Неопходан је за функционисање нервног система, као и за очување плода и стимулацију лактације у току трудноће и дојења. Успорава старење ћелија и нормализује метаболизам масти.

За потенцију и стерилитет

Драгоцен је производ и за жене и за мушкарце, јер јача потенцију, а клиничке студије су показале и да има ефекат у лечењу стерилитета.

Бржи опоровак после тешких обољења и операција.

Примећено је да кедрово уље убрзава опоравак после тешких обољења, попут карцинома.

Регулисање нервног – мишићног система.

Садржи комбинацију магнезијума и витамина Б групе, који су неопходни за нормално функционисање нервно-мисићног система.

Лечење дигестивног тракта.

Користи се у лечењу обољења дигестивног тракта: чира на желуцу и дванаестопалачном цреву, захваљујући способности да регенерише слузокожу.

Јача имунитет.

Утиче на целокупно стање организма, повећањем имунитета.

Веома погодно за децу због присуства великог броја есенцијалних аминокиселина.

Побољшава крвну слику, спречава остепорозу, санира ране и опекотине на кожи.

Лечење псоријазе, кожних обољења, запаљења грла, алергијска обољења, прехлада.

Кедрово уље се са успехом примењује за лечење псоријазе и других кожних обољења, запаљења грла, прехладе, алергијских обољења. Посебно је корисна примена код људи са кожним обољењима, ломљиве косе и ноктима, опадањем косе, а такође и онима који живе у радним и непријатним климатским и еколошким условима.

Даје одличан ефекат код обољења крви, лимфе, решава проблем варикозних вена.

Уље кедровог ораха се у народној медицини препоручује за обољења, као сто су варикозне проширене вене.
2 пута дневно уље мазати на места уз вене, крајевима прстију уз лаке масаже; при том паралелно употребљавати и кроз оралну употербу.

Разлози за препоруку кедровог уља од стране фармацеута су многобројни, а оно што је најбитније нежељених ефеката нема!
Употреба је безбедна како за децу, тако и за труднице и дојиље.
Кедрово уље  је природни  еликсир  живота.


Начин употребе уља кедровог ораха


Уље  кедровог  ораха се користи за општу примену, у превенцији, или лечењу.

За општу превентиву , прочишћавање и јачање организма треба  га узимати  свакодневно , ујутру пре  јела, на празан  желудац. Обавезно дрвеном кашичицом!

Или по жељи и потреби  20-30 мин, пре оброка, једну до две кашичице, два пута дневно.

За чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, гастритис:

-Ујутру 30 мин. пре јела и увече 2 сата после последњег уношења хране по 1 кафена кашичица (може се разблажити млеком 1:1). Процес лечења траје 21 дан. Уколико је неопходно процес поновити за 10 дана.

За атеросклерозу:

-По 0.6 мл. 1 пут дневно пре оброка. Процес понављати 30 дана. Уколико је неопходно процес поновити.

При опекотинама и промрзлинама:

-Намазати оболело место или ставити повезе са уљем кедровог ораха до излечења.

При кожним обољењима:

-Мазати оболело место 2 пута дневно и узимати једном дневно ујутру 1 кашичицу уља.

При алергијским обољењима:


-Узимати 3 пута дневно 1 кашичицу пред оброк. Пожељно узети пре периода алергијских процеса, кренути 30 дана пре периода.





Топло препоручујемо да свако у својој кућној апотеци обезбеди место за овај чудесан, од природе дат, еликсир за окрепљење и подржавање живота.

Здравља светлим мислима вашим!







Коментари

Популарни постови